Vi ste ovde: Naslovna >> Brendovi >> Suunto
Suunto

Suunto

Suunto

Suunto je vodeći dizajner i proizvođač preciznih sportskih instrumenata za trening, planinarenje, orjentiring, skijanje, jedrenje i ronjenje. Nagrađivani za svojevrstan dizajn, preciznost i za pouzdanost, Suunto precizni instrumenti kombinuju estetiku i funkcionalnost sata sa specifičnim - sportskim kompjuterom koji pomaže sportistima da analiziraju i unaprede svoje performanse u svim nivoima treninga.

Suunto proizvodi pružaju precizne i pouzdane podatke o svojim korisnicima i okolini i time ih inspirišu da pomeraju svoje granice i da izvuku maksimum iz svojih aktivnosti!

Suunto Istorija
Prvi Suunto je izradjen jos 1936 god. kada je Tuomas Vohlonen, sportski aktivista i entuziasta, bio zaintrigiran problemom u to vreme oko nedovoljne preciznosti tadasnjeg tradicionalnog kompasa koji se koristio, i igle koja je bila veoma nestabilna u njemu.  
Kao  inžinjer, sklon ka inovacijama, Toumas je otkrio i izmislio proizvodni metod sa mnogo stabilnijom iglom za kompas nego sto je to bio slucaj pre toga, nudeći bolje ocitavanje i veću preciznost.
U 1950-im Suunto je ujedno proizvodio kompase za kopno I mornaricu  i izvozili su ih u vise od 50 zemalja sirom sveta, uključujući Kanadu I Ameriku. U 1952 god. Helsinki je bio domaćin Olimpiskih Igara i štafete koje su nošene do olimpiskog plamena su bile Suuntov proizvod. Prvi mornarski kompas, Suunto K-12, je bio pušten u prodaju davne 1953 godine. Nešto iza toga Suunto je počeo proizvoditi hipsometre pomoću kjojih se meri visina stabala.
U1960-im proizvodnja kompasa je porasla znatno, Suunto je uveo na trzište svoj prvi ronilački kompas – uz inicijativu sportskih ronilaca. Britanski ronioc je prvi stavio ovaj kompas na ruku i zaključio da on funkcioniše bezprekorno I pod vodom. Zahvaljujući njegovoj inicijativi i mišljenju rodio se novi biznis Suunto-a!
U narednim godinama Suunto-vi  izvozi I biznis su  rasli konstantno iz godine u godinu. Suunto se fokusirao na otpornost i mehaničku  preciznost sa novom elektronikom. Tačnost, pouzdanost, i robustnost su bili i ostali Suunto-ve ključne vrednosti.
 1987 je bila prekretnica za  kasnije razvijanje ove organizacije, počela je masovna produkcija SME ronilačkog kompjutera. Sa manjim kompjuterom i njegovim algoritmima ponudjen je novi nivo sigurnosti. Ronilac kompjuter koji staje na zglob ruke, u kombinaciji sa elektronskim kompasom, Suunto Spyder, ponudio je pronalazak za Suunto-ov sledeće osvajanje trzišta, a zatim  i Suunto Vector u 1998 god. Suunto Vector, ručni merač  sa kompjuterom, je bio dizajniran za korišćenje aktivnosti u prirodi. Merio je vazdusni pritisak, visinu, i pomagao je u prognozi vremenskih uslova, posedovao je displej sa satom i datumom. Iz Suunto Vector-a se zatim izrodio popularni Suunto D9, prvi proizvod  sa ronilačkim kompjuterom I digitalnim kompasom.  
U istoj godini, Suunto je ušao u novo polje sa prvim trenerskim proizvodima, Suunto t6, merač  otkucaja srca koji označava sportsku labaratoriju – kvalitetno merenje za treniranje I fitness rezultate. Suunto t6 je praćen sa serijom novih proizvoda u 2006 i zato je kompanija zagazila dublje u fitness kategoriju.
U 2007 Suunto je uveo nove serije Outdoor Sport instrumenata: Suunto Core i Suunto Lumi. Suunto Core spaja Suunto-vo nasledje sa neprikosnovenim dizajnom i nudi unapredjen ABC – altimetar, barometar, i kompas - funkcije. Suunto Lumi je prvi ženski instrument isključivo napravljen I dizajniran za žene. Oba proizvoda su veoma uspešni u internacionalnom takmičenju za najbolji dizajn: Suunto Core je nagradjen za “najbolji od najboljih” i Suunto Lumi za naj dizajn i u 2008 god.
Suunto HelO2 ronilački kompjuter je upoznat sa tržištem početkom 2009-te godine. Ovo je prvi ronilački kompjuter Suunto-a sa kompletno izmešanim gasnim sadržajem.  Ovaj model je dizajniran iskljušivo za tehničke ronioce – ronioci koji koriste vece gasove kao trimix, nitrox I oxygen pomoću kojih se odlazi na veće dubine i duža istraživanja.
Suunto-va prva kolekcija sportskih satova, Suunto Elementum, je predstavljen u poleće 2009 godine. Ovo je sat za korisnike u urbanijim mestima i aktiviste u jedrenju, ronjenju, drugim aktivnostima u prirodi, i kojima je stil i funkcionalnost od velikog značaja.
Danas, Suunto je vodeći dizajner i proizvodjač sportskih instrumenata za trening, ronjenje, planinarenje, skijanje, jedrenje i golf. Sa jakim  fokusom na dizajn, preciznost, i zavisnost, Suunto sportski instrumenti kombinuju estetiku I funkcionalnost satova,  sa specijalnim kompjuterima za sport koji pomažu atletama na svim nivoima da analiziraju i pospeše svoje rezultate. Sedište Suunta je u Vantaa, Finskoj gde zapošljavaju preko 500 radnika širom sveta distribuira svoje proizvode u preko 100 država.  Suunto spada u Amer Sports korporaciju koja takodje drži i sledeće svetske brendove: Wilson, Salomon, Atomic, Precor, Arc’teryx i Mavic.

 

Zvanična prezentacija: www.suunto.com

 

Svi proizvodi - Internet prodaja